Schaatskleding

Wat trekt u aan als u gaat schaatsen? Bij het uitzoeken van de juiste schaatskleding kunt u letten op de volgende zaken.

Comfort

Schaatsen is een dynamische sport en functionele, soepele kleding is belangrijk om de schaatsslag goed af te maken. Vandaar dat 99% van de schaatsers kiezen voor strakke broeken, zogenaamde tights of salopettes. De elastische stof zorgt ervoor dat je knie vrij kan bewegen en zo bijvoorbeeld de achterwaartse terughaal slag soepel en snel gemaakt kan worden. De schaatsbroeken zitten bovendien ontzettend lekker! De stof, lycra, is naast elastisch en soepel ook ademend. Lichaamsvocht wordt naar buiten getransporteerd waardoor u heerlijk kunt schaatsen! Schaatsjacks zijn over het algemeen ook gemaakt van lycra. Een nadeel van lycra is dat het niet winddicht is. Dit heeft te maken met de elastische eigenschappen van het materiaal. Hierdoor is thermo onderkleding, eventueel met windstopper, een must voor op natuurijs, waar een koude wind anders voor rillingen zorgt! Voor op kunstijsbanen, waar wind veelal geen rol speelt, zijn de lycra schaatspakken echter voldoende voor uren schaatsplezier!

Isolatie

Zoals hierboven beschreven is lycra schaatskleding prima geschikt voor op kunstijs, maar is het materiaal niet winddicht. Zeker op natuurijs zult u moeten zoeken naar een extra laag om u warm te houden! Een windstopper is hierbij zeker aan te raden, maar winddicht materiaal heeft een groot nadeel: het is niet vocht doorlatend en maar beperkt elastisch. Om te voorkomen dat u vochtig en oncomfortabel wordt zit het windstopper materiaal vaak alleen aan de voorzijde van uw lichaam. Veel schaatsjacks hebben een winddichte voorkant. Deze jacks kunt u gebruiken tijdens het opwarmen op de kunstijsbaan of tijdens een tocht op natuurijs. Het voordeel van een schaatsjas op de ijsbaan is dat je hem eenvoudig uittrekt als het te warm wordt.

De meeste schaatsers en andere wintersporters zijn bekend met thermokleding ook wel onderkleding genoemd. Zacht en soepel materiaal van speciale vezels die vocht afvoeren en u heerlijk warm houden. Bekende merken die onderkleding maken zijn Craft, Hunter, Odlo en Mizuno.

Veiligheid

Afgelopen tijd is maar weer gebleken dat schaatsen een gevaarlijkere sport is dat veel mensen denken. Ernstige blessures worden vooral veroorzaakt door de scherpe schaatsmessen die bij een val veel schade kunnen aanrichten. Een aantal fabrikanten van schaatskleding hebben hierop ingespeeld door schaatsbroeken met kevlar op de markt te brengen. Deze kevlar delen op het scheenbeen en enkelgedeelte voorkomen snijwonden veroorzaakt door enthousiaste ‘achterhalers’, schaatsers die hun ijzers ver naar achter gooien na een afzet. Snijwonden op de enkel en rond de achillespees worden vaak veroorzaakt door de schaatser zelf als hij te fel onderdoor steekt of zichzelf haakt. De schaatspakken met snijvaste delen zijn vaak een stuk duurder, maar losse beschermers hoeven dan niet te worden aangeschaft. Bovendien kun je nooit je bescherming vergeten aan te doen! Handschoenen en een muts zijn echt aan te raden. Op een ijsbaan is het voor de warmte misschien niet altijd nodig, maar voor de veiligheid is het bij veel verenigingen en ijsbanen verplicht om ze te dragen! Handschoenen zijn er ook in snijvaste uitvoeringen!